”ÇANTANIN İÇİNDE NE VAR?”
Bir kısım sinema eleştirmeni tarafından aksiyon filmlerin babası olarak tanımlanan 1998 yapımı Ronin filmi, ilk olarak 12 Eylül 1998 tarihinde Venedik Film Festivalinde gösterime girdi. Efsane yönetmenlerden John Frankenheimer‘ın yönettiği, Robert De Niro (Sam) Jean Reno (Vincent) Natascha McElhone (Deirdre) Stellan Skarsgård (Gregor) Sean Bean‘in (Spence) usta oyunculukları ile aksiyon filmleri kategorisinde klasikler arasına giren Ronin, her sinema sever için tekrar izlenebilecek filmler arasına girmeyi başarmıştır. John Frankenheimer‘ın otuz iki yaşında iken çektiği Alkatraz Kuşcusu (Birdman of Alcatraz) gelmiş geçmiş en iyi filmler arasında gösterilmektedir.
Filmimize gelecek olursak, ilk söylememiz gereken 1998 sonrasındaki filmlerde gördüğümüz araba aksiyon sahnelerinin fikir babası olduğudur. Frankenheimer‘ın müthiş gerçeklik kattığı, farklı açıları kullanarak gerçekleştirdiği hareketli çekim teknikleri bir çok yönetmene ilham kaynağı olmuştur. Filmimiz hakkında belirtilmesi gereken bir diğer önemli konu ya da gizem, iki saat iki dakikalık filmimiz boyunca paylaşılamayan uğrunda onlarca kişinin hayatını kaybettiği krom kaplama çantanın içinde ne olduğu sorusunun cevapsız bırakılmasıdır.
Robert De Niro kim olduklarını bilmediği bir organizasyon tarafından ve yine içinde ne olduğunu bilmediği bir çantayı alması için parayla tutulmuş Sam isimli bir karakteri canlandırıyor. Filmin ilk elli iki dakikası; özel eğitimli eski paralı askerlerden oluşturulmuş bir ekip tarafından korunan, gizemli krom kaplama çantanın el değiştirmesi için, Robert De Niro’nun da aralarında bulunduğu ekibin oluşması, tanışması, silah satın alması, saldırı anını planlaması ve en sonunda da çantayı ele geçirmesiyle sonlanıyor. Evet ele geçiyor ama hangi ele? Ekip arkadaşlarından (en azından o ana kadar öyle sandıkları) Gregor çantayı alıyor başka bir çantanın içine koyup vuruldum diyerek, metalik renge yeni boyanmış çantayı ihanet ettiği arkadaşlarına veriyor. Sam (Robert Deniro) boyayı fark edince son anda kendisinin ve arkadaşlarının hayatını kurtarıyor.
Hem arkadaşları tarafından ihanete uğruyorlar hem de ölümden dönüyorlar. Arkadaş ve ihanet kısmı nedense bana çok tanıdık geldi. Filmin ilk saniyelerinden itibaren başlayan gerçeklik algısı peşinizi hiç bırakmıyor. 2000’li yılların öncesindeki bir çok filmde daha az bilgisayar desteği olduğundan mütevellit daha çok gerçekçilik söz konusuydu. Bu durumda gerçek sinema severler için vazgeçilmez bir gerçek.
Robert De Niro‘nun, filmin çekildiği tarihte elli beş yaşında olduğunu maşallah demeden geçemeyiz. Filmi izleyenler bilir, insanın inanası gelmiyor. Ronin kelime manası olarak efendisiz kalmış samuraylara verilen bir lakaptır. Ancak filmin isminin, filmin konusu ile filmin içeriğinin herhangi bir yerinde herhangi bir bağlantısını biz göremedik, görenine rastlayamadık.
Jean Reno ve Robert De Niro ikilisini bir arada kolay kolay bulamayacağınızı hatırlatır, tekrar izlemenizi tavsiye ederiz. Görüşmek üzere, esenlikler dilerim efendim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder